ІV Бөлім Дайын тамақ өнімдері; алкогольды және алкогольсыз сусындар және сірке суы; темекі және оны алмастырғыштар Қазақстан Республикасының Тауарларды сипаттау мен оларға код белгілеудің үйлестірілген жүйесі туралы халықаралық конвенцияға және Тауарларды сипаттау мен оларға код белгілеудің үйлестірілген жүйесі туралы халықаралық конвенцияға түзетулер енгізу туралы хаттамаға қосылуы туралы Заңы
Ескертулер: 1. - Аталған топта "түйiршiктер" терминi тiкелей сығымдау жолмен, не аз мөлшерде байланыстырғыш зат қосу арқылы шоғырландырылған 3 мас.% аспайтын өнiмдердi бiлдiредi.
16-топ Еттен, балықтан немесе шаян тектестен, ұлулардан немесе өзге де су омыртқасыздарынан жасалатын дайын өнiмдер
Ескертулер: 1. - Аталған топқа дайындалған немесе консервіленген тәсiлдермен 2 немесе 3-топта немесе 05.04 тауар позициясында көрсетiлген ет, iшек-қарын, өкпе-бауыр, балық және шаян тектестер, ұлулар және басқа да су омыртқасыздары енгiзiлмейдi. 2. - Аталған топқа егер олардың құрамында 20 мас. % астам шұжықтар, ет, iшек-қарын, өкпе-бауыр, қан, балық немесе шаян тектестер, ұлулар және басқа да су омыртқасыздары немесе осы өнiмдердiң кез келген қиыстырулары болса ғана дайын өнiмдер енгiзiледi. Егер жоғарыда көрсетiлген дайын өнiмдердiң құрамында екi немесе одан да көп құрауыштар болса, олар құрауыш немесе құрауыштар бойынша 16-топтың тауар позицияларына енгiзiледi. Бұл ережелер 19.02 тауар позициясындағы салмағы бар өнiмдерге немесе 21.03 немесе 21.04 тауар позициясындағы дайын өнiмдерге жатпайды. Субпозицияға ескертулер: 1. - 1602.10 субпозициясына "гомогендендiрiлген дайын өнiмдер" терминi майдалап ұнтақталған, бөлшектеп сату үшiн бөлшектеп өлшенiп оралған қаптамасының таза салмағы 250 г астам еттен, балалар немесе емдәмдiк тағам ретiнде, iшек-қарыннан, өкпе-бауырдан немесе қаннан жасалған бұйымдарды бiлдiредi. Бұл ретте дәмдеуiш, консервант ретiнде немесе басқа да мақсаттар үшiн дайын өнiмдерге қосылған кез келген құрамның аз емес бөлшектер мөлшерлерi назарға алынбайды. Аталған дайын өнiмдердiң құрамында аз емес мөлшердегi көзге көрiнетiн еттiң кесектерi немесе iшек-қарын, өкпе-бауырлары болуы мүмкiн. 1602.10 субпозициясы 16.02 тауар позициясында бiрiншi дәрежедегi маңызы бар. 2. - 16.04 немесе 16.05 тауар позициясы субпозициялардағы балық және шаян тектестер жай атауларымен ғана келтiрiлген және топта сол атауларымен көрсетiлген.
ІV бөлiм 16-топ 16.01/05
Тауар ҮЖ коды позициясы 16.01 1601.00 Шұжықтар және еттен, iшек-қарын, өкпе-бауырдан немесе қаннан жасалатын ұқсас өнімдер; олардың негiзiнде дайындалған дайын тамақ өнiмдерi. 16.02 Еттен iшек-қарын өкпе-бауырдан немесе өзге де қаннан жасалатын дайын немесе консервіленген өнiмдер: 1602.10 - гомогендендiрiлген дайын өнiмдер 1602.20 - кез келген жануарлардың бауырынан 1602.20 - 01.05 тaуap позициясындағы үй құстарынан 1602.31 -- күркетауықтан 1602.32 -- үй тауықтарынан (Gallus domesticus) 1602.39 -- өзгелерi - шошқа етінен: 1602.41 -- сан етi және олардың кесектері 1602.42 -- жауырын жағы және оның кесектерi 1602.49 -- қоспаларды қоса алғанда, өзгелерi 1602.50 - іpі мүйiздi қapa малдың етiнен 1602.90 - кез келген жануарлардың қанынан жасалатын дайын өнiмдердi қоса алғанда, өзгелерi 16.03 1603.00 Еттен, балықтан немесе шаян тектестен, ұлулардан немесе өзге де су омыртқасыздарынан жасалатын экстракттар және шырындар. 16.04 Дайын немесе консервіленген балық; балықтың уылдырығынан жасалған бекiренiң уылдырығы және оның алмастырғышы: - бүтiн немесе кесектелген балық, бiрақ тартылмағын 1604.11 -- арқан балық 1604.12 -- майшабақ 1604.13 -- сардиндер, сардинеллалар, шабақтар немесе май балықтар 1604.14 -- тунец, скипджек, немесе жол-жол тунец, және пеламида (Sarda spp.) 1604.15 -- скумбрия 1604.16 -- май шабақтар 1604.19. -- өзгелерi 1604.20 - өзге де дайын немесе консервіленген балық 1604.30. - бекiренiң уылдырығы және оның алмастырғышы 16.05 Дайын немесе консервіленген шаян тәрiздiлер, ұлулар және өзге де су омыртқасыздар: 1605.10 - таңқышаяндар 1605.20 - асшаяндар және ара тiсi тәрiздi асшаяндар 1605.30 - омарлар 1605.40 - өзге де шаян тәрiздестер 1605.90 - өзгелерi
IV бөлiм 17-топ 17.01/03
17-топ Қант және қанттан жасалған кондитерлiк бұйымдар
Ескертулер: 1. - Аталған топқа: (а) құрамында какао бар, қанттан жасалатын кондитерлiк бұйымдар (18.06 тауар позициясы); (б) химиялық таза қанттар (сахарозалардан, лактозалардан, мальтозалардан және фруктозадан басқа) немесе 29.40 тауар позициясындағы өзге де өнiмдер; немесе (в) дәрiлiк заттар немесе 30-топтың өзге де өнiмдері енгiзiлмейдi. Субпозицияға ескертулер: 1. - 1701.11 және 1701.12 субпозицияларда "шикi қант" терминi поляриметрдiң көрсеткiшi бойынша қанттың құрамында сахароза құрғақ түрiнде 99,5 мас. % кем құрайтынын білдіредi.
Тауар ҮЖ коды позициясы 17.01 Құрақ немесе қызылша қанты және қатты түрдегi химиялық таза сахароза: - дәмдi хош иiссiз немесе бояғыш қосымшаларсыз жасалатын сырец қанты: 1701.11 -- құрақ қанты 1701.12 -- қызылша қанты - өзгелерi 1701.91 -- дәмдi хош иiстi немесе бояғыш қосымшалармен 1701.99 -- өзгелері 17.02 Қатты түрдегi химиялық таза лактозаны, мальтозаны, глюкозаны және фруктозаны қоса алғанда, өзге де қанттар; дәмдi хош иiстi немесе бояғыш заттар қосылмаған қант шәрбаттары; табиғи балмен араласқан немесе араласпаған қолдан жасалған бал; карамельдi кулер: - лактоза және лактозаның шәрбаты 1702.11 -- қайта санағанда құрғақ затқа, сусыз лактоза сияқты көрсетiлген, 99 мас.% немесе астам құрайтын лактоза 1702.19 -- өзгелерi 1702.20 - қант және үйеңкi шәрбаты 1702.30 - құрамында фруктоза болмайтын немесе құрғақ түрiнде 20 мас. % кем фруктоза құрайтын глюкоза және глюкозаның шәрбаты
IV бөлiм 17-топ 17.02/04
Тауар ҮЖ коды позициясы 1702.40 - құрғақ түрiнде 20 мас. % кем емес, бiрақ 50 мас. % кем фруктоза құрайтын, инвертті қантты қоса алмағанда глюкоза және глюкозаның шәрбаты 1702.50. - химиялық таза фруктоза 1702.60 - құрғақ түрiнде 50 мac. % астам фруктоза құрайтын, инверттi қантты қоспағанда өзге де фруктоза және фруктозаның шәрбаты 1702.90 - құрғақ түрiнде 50 мас. % фруктоза құрайтын, инверттi қантты және өзге де қанттарды және қант шәрбаттарын қоса алғанда, өзгелерi 17.03 Қантты шығару немесе тазарту нәтижесiнде алынған меласса: 1703.10 - құрақ мелассасы 1703.90 - өзгелерi 17.04 Құрамында какаосы жоқ, қанттан жасалатын кондитерлiк бұйымдар (ақ шоколадты қоса алғанда): 1704.10 - қантпен жағылған немесе жағылмаған сағыз 1704.90 - өзгелерi
IV бөлім 18-топ 18.01/06
18-топ Какао және одан жасалған өнiмдер
Ескертулер: 1. - Аталған топқа 04.03, 19.01, 19.04, 19.05, 22.02, 22.08, 30.03 немесе 30.04 тауар позициясындағы бұйымдар енгiзiлмейдi. 2. - 18.06 тауар позициясына аталған топқа 1-ескертудегi ережелерінің сақталуы шартымен құрамында какао бар қанттан жасалатын кондитерлiк бұйымдар какао қосылған өзге де тамақ өнiмдерi енгізіледі.
Тауар ҮЖ коды позициясы 18.01 1801.00 Бүтiн немесе ұсақталған, шикi немесе қуырылған какао бұршақ бастары. 18.02 1802.00 Какаоның қауызы, қабығы, қабықшасы және өзге де қалдықтар. 18.03 Майсыздандырылған немесе майсыздандырылмаған какао пастасы: 1803.10 - майсыздандырылмаған 1803.20 - жартылай немесе толық майсыздандырылған 18.04 1804.00 Какао-май, какао-тоң май. 18.05 1805.00 Қант немесе басқа да тәттiлейтiн заттар қосылмаған какао-ұнтақ. 18.06 Құрамында какао бар шоколад және өзге де дайын тамақ өнiмдерi: 1806.10 - қант немесе басқа да тәттiлейтiн заттар қосылған какао-ұнтағы 1806.20 - текшеде, қатпарда немесе плиткада, массасы 2 кг астам, немесе қою, паста түрiнде, ұнтақ түрiнде, түйiршiк түрiнде нeмece басқа да ұқсас түрде, контейнерлерде немесе алғашқы қаптамасы 2 кг астам құрайтын өзге де дайын бұйымдар - текшедегi, қатпардағы немесе плиткадағы өзгелерi: 1806.31 -- салмамен 1806.32 -- салмасыз 1806.90 - өзгелерi
ІV бөлiм 19-топ 19.01/02 2
19-топ Астық тұқымдастардың дәнiнен, ұннан, крахмалдан немесе сүттен жасалған дайын өнiмдер; кондитерлiк ұн өнiмдерi
Ескертулер: 1. - Аталған топқа: (а) Құрамында 20 мас. % астам шұжық, ет, iшек-қарын, өкпе-бауыр, қан, балық немесе шаян тектестер, ұлулар немесе өзге де су омыртқасыздар бар дайын тамақ өнiмдерi немесе 19.02 тауар позициясындағы салмасы бар бұйымдарды қоспағанда, аталған өнiмдердiң кез келген комбинациясы; (б) Жануарларға арналған ұн немесе крахмал негiзiнде жем ретiнде арнайы дайындалған құрғақ печенье немесе өзге де бұйымдар (23.09 тауар позициясы); немесе (в) дәрiлiк заттар немесе 30-топтың өзге де өнiмдерi енгiзiлмейдi. 2. - 19.01 тауар позициясында: (а) "жарма" терминi 11-топтың астық дәнiнен алынатын жарманы бiлдiредi; (б) "майда тартылған ұн" және "iрi тартылған ұн" терминдерi: (1) 11-топтың астық дәнiнен алынатын майда және iрi тартылған ұнды; және (2) майда және iрi тартылған ұннан немесе кептiрiлген көкөнiстердiң ұнтағынан (07.12 тауар позициясы), картоптан (11.05 тауар позициясы) немесе кептірiлген ноқатты көкөнiстерден (11.06 тауар позициясы) басқа, майда және iрi тартылған ұнды және кез келген топтағы өсiмдiктен алынатын ұнтақты бiлдiредi. 3. - 19.04 тауар позициясына қайта есептегенде түгел майсыздандырылған немесе шоколадпен глазурлеу негізiнде 6 мас. % астам какаоны қамтитын бұйымдар, немесе какаосы бар өзге де дайын тамақ өнiмдерi (18.06 тауар позициясы) енгізілмейді. 4. - 19.04 тауар позициясында "өзге де тәсiлмен дайындалған" деген ұғым ерекше кулинарлық өңдеуге ұшыраған, ерекшеленiп аталған тауар позицияларындағы немесе 10 немесе 11-топтың ескертулерiндегi бұйымдарды білдіреді.
ІV бөлiм 19-топ 19.01/02 2
Тауар ҮЖ коды позициясы 19.01 Уытты экстракт; басқа жерде аталмаған немесе енгізiлмеген, құрамында какаосы жоқ немесе құрамында қайта есептегенде толық майсыздандырылған негiзiнен 40 мac.% кем какаосы бар майда немесе ipi тартылған ұннан, жармадан, крахмалдан немесе уытты экстракттан алынатын дайын тамақ өнiмдерi; басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген, 04.01-04.04 тауар позициясындағы шикiзаттан алынатын дайын тамақ өнiмдерi. 1901.10 - бөлшек сауда үшiн бөлiнiп салынған балалар тамағы 1901.20 - 19.05 тауар позициясындағы өнiмдерi мен ұннан жасалған кондитерлiк бұйымдар үшiн дайындалған қоспалар және қамыр 1901.90 - өзгелері 19.02 Жылыдай өңдеуге ұшыраған немесе ұшырамаған, салмасымен (еттен немесе өзге де өнiмдерден) немесе салмасыз, немесе спагетти макарондар, кеспе, қысқа түтiк кеспе, үзбендер, равиолдар, каннеллондар сияқты басқа тәсiлмен дайындалған макарон бұйымдары; жеуге жарайтын дайын немесе дайын емес кускус: 1902.11 -- құрамында жұмыртқасы бар 1902.19 -- өзгелерi 1902.20 - салмасымен, жылыдай өңдеуге ұшыраған немесе ұшырамаған немесе басқа тәсiлмен дайындалған макарон бұйымдары 1902.30 - өзге де макарон бұйымдары 1902.40 - кускус 19.03 1903.00 Крахмалдан жасалған үлпектер, түйiрлер, дәндер, түйiршiктер түрдегi немесе басқа да ұқсас түрлердегi тапиок және оның алмастырғыштары. 19.04 Дақылдар дәндерін немесе дақылдар өнiмдерiн, бөрту немесе қуыру жолымен алынған дайын тамақ өнiмдерi (мысалы, жүгерiнiң үлпектерi); дән түрiнде немесе үлпек түрінде немесе өзге де тәсiлмен өңделген дәндер (майда және ipi тартылған ұнды, жарманы қоспағанда), алдын ала пiсірлген немесе өзге де тәсiлмен дайындалған, басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген дақылдар (жүгерi дәнiнен басқа): 1904.10 - дақылдар дәндерiн немесе дақылдар өнiмдерiн бөрту немесе қуыру жолмен алынған дайын тамақ өнiмдерi
ІV бөлiм 19-топ 19.04/05
Тауар ҮЖ коды позициясы 1904.20 - қуырылмаған дақылдар үлпектерiнен алынған дайын тамақ өнiмдерi немесе қуырылған дақылдар үлпектерiнен немесе бөртiлген дақылдар дәндерiмен, қуырылмаған дақылдар дәндерiнен алынған қоспалар 1904.30 - Bulgur бидайы 1904.90 - өзгелері 19.05 Құрамында какаосы бар немесе жоқ нан, ұннан жасалған кондитерлiк бұйымдар, пирожныйлар, печенье және өзге де нан өнiмдерi; фармацевтикалық мақсаттарда пайдалану үшiн жарамды вафильдi пластиналар, бос капсулалар, жапсыру үшiн қажетті вафельдi қабықтар, күрiш қағазы және ұқсас өнiмдер: 1905.10 - қатырлақ нан 1905.20 - зiмбiр печеньесi және ұқсас бұйымдар - тәттi құрғақ печенье; вафлилер және вафельдi қабықтар: 1905.31 -- тәттi құрғақ печенье 1905.32 -- вафлилер және вафельдi қабықтар 1905.40 - кептiрiлген нан, гренкалар және ұқсас қуырылған өнiмдер 1905.90 - өзгелерi
ІV бөлiм 20-топ Ескертулер
20-топ Көкөнiстердiң, жемiстердiң, жаңғақтардың немесе өсiмдiктердiң басқа да бөлiктерiнен қайта өңделген өнiмдер
Ескертулер: 1. - Аталған топқа: (а) 7, 8 немесе 11-топта көрсетiлген тәсiлдермен дайындалған немесе консервленген көкөнiстер, жемiстер немесе жаңғақтар; (б) Құрамында 20 мас.% астам шұжық, ет, iшек-қарын, өкпе-бауыр, қан, балық немесе шаян тектестер, ұлулар және басқа да су омыртқасыздар бар дайын тамақ өнiмдерi немесе аталған өнiмдердiң (16-топ) кез келген комбинациясы; немесе (в) 21.04 тауар позициясындағы гомогендендiрiлген құрамды дайын тамақ өнiмдерi енгiзiлмейдi. 2. - 20.07 және 20.08 тауар позицияларына жемiс тоңбасы, жемiс пасталары, қант бадамы немесе кондитерлiк бұйымдар түрiндегi ұқсас өнiмдер (17.04 тауар позициясы) немесе шоколадтан жасалған кондитерлiк бұйымдар (18.06 тауар позициясы) енгiзiлмейдi. 3. - 20.01, 20.04 және 20.05 тауар позицияларына 1а ескертуде ерекшеленiп көрсетiлген тәсiлдермен дайындалған немесе консервленген, тек қана 7-топтың немесе 11.05 немесе 11.06 тауар позициясының өнiмдерi ғана (майда және iрi тартылған ұннан және 8-топтың ұнтақтан жасалған өнiмдерден басқа) енгізiледi. 4. - 20.02 тауар позициясына құрамында 7 мас. % немесе астам құрғақ заттар құрайтын қызанақ шырыны енгiзiледi. 5. - 20.07 тауар позициясындағы "жылу өңдеу жолмен алынған" терминi су мөлшерi төмендеген немесе себептердің салдарынан жағдайда өнiмнiң тұтқырлығын көтеру үшiн атмосфералық қысым немесе төменгі қысым кезiнде термоөңдеу жолымен алынған өнiмдердi бiлдiредi. 6. - 20.09 тауар позициясындағы "ашымаған және құрамында спирт қоспасы жоқ шырындар" терминi спирт концентрациясы 0,5 к. % аспайтын шырындарды бiлдiредi (22-топтағы екiншi ескертудi қараңыз). Субпозицияға ескертулер: 1. - 2005.10 субпозициясындағы "гомогендендiрiлген көкөнiстер" терминi бөлшектеп сату үшiн майда ұнтақталған және бөлшектеп өлшеп оралған балалар тағамы немесе емдәмдiк тағам ретiнде таза салмағы 250 г. аспайтын қаптамадағы көкөнiстерден жасалатын дайын тамақ өнiмдерiн бiлдiредi. Бұл ретте осы өнiмдерге дәмдеуiш, консервант ретiнде немесе басқа да мақсаттар үшiн қосылған аз мөлшердегi кез келген құрам бөлшектерi назарға алынбайды. Аталған өнiмдер орташа мөлшерде көзге көрiнетiн көкөнiстердiң үлкен емес кесектерiн құрауы мүмкiн. 2005.10 субпозициясының 20.05 тауар позициясында бастапқы мәнi бар. 2. - 2007.10 субпозициясындағы "гомогендендiрiлген дайын өнiмдер" терминi бөлшектеп сату үшiн майда ұнтақталған және бөлшектеп өлшеп
IV бөлiм 20-топ 20.01/05
оралған балалар тағамы немесе емдәмдiк тағам ретiнде таза салмағы 250 г. аспайтын қаптамадағы жемiстерден жасалатын дайын өнiмдердi бiлдiредi. Бұл ретте осы өнiмдерге дәмдеуiш, консервант ретiнде немесе басқа да мақсаттар үшiн қосылған аз мөлшердегi кез келген құрам бөлшектерi назарға алынбайды. Аталған өнiмдер орташа мөлшерде көзге көрiнетiн көкөнiстердiң үлкен емес кесектерiн құрауы мүмкiн. 2007.10 субпозициясының 20.07 тауар позициясында бастапқы мәнi бар. 3. - 2009.12, 2009.21, 2009.31, 2009.61 және 2009.71 субпозицияларындағы "Брикс саны" терминi сахароза құрамы пайызда көрсетiлген, егер көрсеткiштер басқа температурада есептелсе, температурасы 20 о С немесе қайта есептегенде 20 о С кезiнде Брикс ареометрмен тiкелей есептелген ареометрикалық градустарының санын немесе рефрактометрден алынған жалтару көрсеткiшi тiкелей есептелгендігiн бiлдiредi.
Тауар ҮЖ коды позициясы 20.01 Сiрке суы немесе сiрке қышқылы қосылып дайындалған немесе консервіленген көкөністер, жемiстер, жаңғақтар және жеуге жарайтын өсiмдiктердiң бөлiктерi 2001.10 - қиярлар және корнишондар 2001.90 - өзгелерi 20.02 Сірке суы немесе сiрке қышқылы қосылмай дайындалған немесе консервіленген қызанақтар: 2002.10 - бүтін немесе бөлiктерге кесiлген қызанақтар 2002.90 - өзгелерi 20.03 Сірке суы немесе сiрке қышқылы қосылмай дайындалған немесе консервленген саңырауқұлақтар және трюфелдер: 2003.10 - Agaricus тектi саңырауқұлақтар 2003.20 - трюфелдер 2003.90 - өзгелерi 20.04 Сiрке суы немесе сiрке қышқылы қосылмай дайындалған немесе консервленген, мұздатылған, 20.06 тауар позициясындағы өнiмдерден басқа өзге де көкөнiстер: 2004.10 - картоп 2004.90 - өзге де көкөнiстер және көкөнiс қоспалары 20.05 Сірке суы немесе сiрке қышқылы қосылмай дайындалған немесе консервленген, мұздатылмаған, 20.06 тауар позициясындағы өнiмдерден басқа өзге де көкөнiстер. 2005.10 - гомогендендiрiлген көкөнiстер
IV бөлiм 20-топ 20.05/08
Тауар ҮЖ коды позициясы 2005.20 - картоп 2005.40 - бұршақ (Pisum sativum) - үрмебұршақ (Vigha spp., Phaseolus spp.): 2005.51 -- аршылған үрмебұршақ 2005.59 -- өзгелерi 2005.60 - қасқыржем 2005.70 - зәйтүн, немесе оливкалар 2005.80 - қант жүгерiсi (Zеа mays. saccharata) 2005.90 - өзге де көкөнiстер және көкөнiс қоспалары 20.06 2006.00 Қант (қант шәрбаты сiңiрiлген, глазурленген немесе қантталған) қосылып консервленген көкөнiстер, жемiстер, жаңғақтар, жемiстердiң қауыздары немесе өсiмдiктердiң өзге де бөлiктерi. 20.07 Жылыдай өңдеу жолмен, сол орайда қант немесе басқа да тәттiлейтiн заттар қосылып алынған джемдер, жемiс тұңбасы, мармеладтар, жемiс немесе жаңғақ езбесi, жемiс немесе жаңғақ пастасы: 2007.10 - гомогендендiрiлген дайын өнiмдер - өзгелерi: 2007.91 -- цитрустылар 2007.99 -- өзгелері 20.08 Өзге де тәсiлдермен дайындалған немесе консервленген жемiстер, жаңғақтар және өзге де жеуге жарайтын өсiмдiктердiң бөлiктepi, қант қосымшаларын немесе басқа да тәттiлейтiн заттарды құрайтын немесе құрамайтын немесе басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген спирт: - араласқан немесе араласпаған жаңғақтар, жер жаңғағы және өзге де ұрықтар: 2008.11 -- жер жаңғағы 2008.19 -- қоспаларды қоса алғанда, өзгелерi 2008.20 - ананастар 2008.30 - цитрустылар 2008.40 - алмұрттар 2008.50 - өрiктер 2008.60 - шие және қызыл шие 2008.70 - шiрнелердi қоса алғанда, шабдалылар 2008.80 - бүлдiрген және құлпынай - қоспаларды қоса алғанда, 2008.19 субпозициясындағы қоспаларынан басқа, өзгелерi: 2008.91 -- пальманың өзегi 2008.92 -- қоспалар 2008.99 -- өзгелерi
ІV бөлім 20-топ 20.09
Тауар ҮЖ коды позициясы 20.09 Жидек шырындары (сығынды жүзiм шырынын қоса алғанда) және ашыған немесе спирт қосымшасын құрамайтын немесе қант немесе басқа да тәттiлейтiн зaттap қосылмаған көкөнiс шырындары: - апельсин шырыны 2009.11 - мұздатылған 2009.12 -- 20 аспайтын Брикс санымен, мұздатылмаған 2009.19 -- өзгелерi - манап шырыны: 2009.21 -- 20 аспайтын Брикс санымен 2009.29 -- өзгелерi - өзге де цитрустылардың шырындары: 2009.31 -- 20 аспайтын Брикс санымен 2009.39 -- өзгелерi -- ананас шырыны: 2009.41 -- 20 аспайтын Брикс санымен 2009.49 -- өзгелерi 2009.50 - қызанақ шырыны - жүзiм шырыны (сығынды жүзiм шырынын қоса алғанда): 2009.61 -- 20 аспайтын Брикс санымен 2009.69 -- өзгелерi - алма шырыны: 2009.71 -- 20 аспайтын Брикс санымен 2009.79 -- өзгелерi 2009.80 - өзге де көкөнiстердiң немесе жемiстердiң шырындары 2009.90 - шырындардың қоспалары
ІV бөлiм 21-топ 21.01
21-топ Түрлi тағам өнiмдерi
Ескертулер: 1. - Аталған топқа: (а) 07.12 тауар позициясындағы көкөнiс қоспалары; (б) құрамында кез келген пропорциядағы кофе болатын, қуырылған кофе алмастырғыштары (09.01 тауар позициясы); (в) дәмдi хош иiстi қосындыларымен шай (09.02 тауар позициясы); (г) 09.04-09.10 тауар позициясындағы дәмдеуiштер немесе өзге де өнiмдер; (д) 21.03 немесе 21.04 тауар позициясындағы өнiмдерден басқа, құрамында 20 мас. % астам шұжық, ет, iшек-қарын, өкпе-бауыр, қан, балық немесе шаян тектестер, ұлулар немесе өзге де су омыртқасыздары құрайтын дайын тамақ өнiмдерi немесе аталған өнiмдердiң кез келген комбинациялары (16-топ); (e) Дәрiлiк заттар ретiнде пайдаланылатын ашытқылар, немесе 30.03 немесе 30.04 тауар позициясындағы өзге де өнiмдер; немесе (ж) 35.07 тауар позициясындағы ұйытқы препараттар енгiзiлмейдi. 2. - 21.01 тауар позициясына 16-қосымшада көрсетiлген табиғи кофенiң қуырылған алмастырғыштар экстрактлерi. 3. - 21.04 тауар позициясында "гомогендендiрiлген құрамды дайын тамақ өнiмдерi" терминi ет, балық, көкөнiс сияқты негiзгi компоненттердiң екi немесе одан да көп жiңiшке ұсақталған қоспадан тұратын дайын тамақ өнiмдерiн немесе таза салмағы 250 г. аспайтын қаптамадағы балалар немесе емдәмдiк тамақ ретiндегi бөлшектеп сатуға арналған бөлшектеп өлшеп оралған жемiстердi бiлдiредi. Бұл ретте аталған өнiмдерге дәмдеуiш, консервант сияқты немесе басқа мақсаттар үшiн қосылған шағын мөлшерде кез келген құрам бөлшектерi назарға алынбайды. Бұл өнiмдер шағын мөлшерде көзге көрiнетiн негiзгi компоненттердiң кесектерiнен тұруы мүмкін.
Тауар ҮЖ коды позициясы 21.01 Кофе, шай немесе мате экстракттары, эссенциялары және концентраттары, және олардың негізiндегі немесе кофе, шай немесе мате негiзiндегі дайын өнiмдер немесе парагвай шайы; қуырылған цикорий және өзге де қуырылған кофе алмастырғыштары және олардан алынатын экстракттар, эссенциялар және концентраттар: - кофенiң экстракттары, эссенциялары және концентраттары және осы экстракттар, эссенциялар немесе концентраттар негiзіндегі немесе кофе негiзiндегі дайын өнiмдер
ІV бөлiм 21-топ 21.01/06
Тауар ҮЖ коды позициясы 2101.11 -- экстракттар, эссенциялар және концентраттар 2101.12 -- осы экстракттар, эссенциялар немесе концентраттар негiзiнде немесе кофе негiзiнде дайын өнiмдер 2101.20 - шай немесе мате, немесе парагвай шайының экстракттары, эссенциялары және концентраттары, және олардың негiзiндегі немесе шай немесе мате негiзiндегi дайын өнiмдер, немесе парагвай шайы 2101.30 - қуырылған цикорий және өзге де қуырылған кофе алмастырғыштары және олардан алынатын экстракттар, эссенциялар және концентраттар 21.02 Ашытқылар (активтi немесе активтi емес); өзге де өлген бip клеткалы жансыз микроорганизмдер (30.02 тауар позициясындағы вакцинадан басқа); дайын наубайханалық ұнтақтар: 2102.10 - активтi ашытқылар 2102.20 - активтi емес ашытқылар; өзге де бiр клеткалы жансыз микроорганизмдер 2102.30 - дайын наубайханалық ұнтақтар 21.03 Тұздық дайындау үшiн арналған өнiмдер және дайын тұздықтар; дәмдеуiш қосындылар және араласқан дәмдеуiштер; қыша ұнтағы және дайын қыша: 2103.10 - қытай бұрышынан жасалған тұздық 2103.20 - қызанақ кетчупi және өзге де қызанақ тұздықтары 2103.30 - қыша ұнтағы және дайын қыша 2103.90 - өзгелері 21.04 Дайын көже және сорпа және оларды дайындау үшiн дайындамалар; гомогендендiрiлген құрамды дайын тағамдық өнiмдер: 2104.10 - дайын көже және сорпа және оларды дайындау үшiн дайындамалар 2104.20 - гомогендендiрiлген құрамды дайын тағамдық өнiмдер 21.05 2105.00 Какао құрамайтын немесе құрайтын балмұздақ және өзге де тағамдық мұз түрлерi. 21.06 Басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген тағамдық өнiмдер: 2106.10 - белоктi концентраттар және текстурирленген белоктi заттар 2106.90 - өзгелерi
IV бөлім 22-топ 22 4 .01
22-топ Алкогольдi және алкогольсiз сусындар мен cipкe қышқылы
Ескертулер: 1. - Аталған топқа: (а) кулинарлық мақсаттар үшiн дайындалған және онымен сусындар ретiнде пайдалану үшiн жарамсыз аталған топтың өнiмдерi (22.09 тауар позициясындағы өнiмдерден басқа); (б) теңiз суы (25.03 тауар позициясы); (в) тазартылған немесе кондуктометриялық су немесе ұқсас таза суы (28.51 тауар позициясы); (г) концентраты 10 мас. % астам сiрке қышқылы (29.15 тауар позициясы); (д) 30.03 немесе 30.04 тауар позициясындағы дәрiлiк заттар; немесе (e) парфюмерлiк немесе жуыну заттары (33-топ) енгiзiлмейдi. 2. - Аталған топта, сондай-ақ 20 және 21-топтарда спирттiң көлемi бойынша концентраты 20 о С температурасымен анықталады. 3. - 22.02 тауар позициясындағы "алкогольсыз сусындар" терминi спирттiң концентраты 0,5 к. % аспайтын сусындарды бiлдiредi. Алкогольды сусындар 22.03-22.06 тауар позициясына немесе 22.08 тауар позициясына енгiзiледi. Субпозицияға ескертулер: 1. - 2204.10 субпозициясындағы "көпiршiктi шарап" терминi 20 о С температура кезiнде шамадан тыс қысымы болатын, жабық сыйымды ыдыстағы шараптарды бiлдiредi.
Тауар ҮЖ коды позициясы 22.01 Сулар, табиғи немесе жасанды минералды, газды, қант немесе басқа да тәттiлендiретін немесе дәмдi хош иiстi заттар қосылған суларды қоса алғанда; мұз бен қар: 2201.10 - минералды және газды сулар 2201.90 - өзгелерi 22.02 Минералды және газды, қант немесе басқа да тәттілендiрiлген заттар қосылған суларды немесе дәмдi хош иiстi заттарды қоса алғанда, сулар 20.09 тауар позициясындағы жидек немесе көкөнiс шырындарынан басқа, өзге де алкогольсiз сусындар: 2202.10 - минералды және газды, қант немесе басқа да тәттiлендiрiлген заттар қосылған суларды немесе дәмдi хош иiстi заттарды қоса алғанда, сулар
ІV бөлiм 22-топ 22.02/09
Тауар ҮЖ коды позициясы 2202.90 - өзгелерi 22.03 2203.00 Ашытылған сыра. 22.04 Табиғи жүзiм шарабы, күшейтiлгендi қоса алғанда; 20.90 тауар позициясында көрсетiлгеннен басқа сығынды жүзiм шырыны: 2204.10 - көбiктi шараптар - өзге де шараптар; ашытуы тоқтатылған немесе спирт қосу жолмен тоқтатылған сығынды жүзiм шырындары: 2204.21 - сыйымдылығы 2 литрден аспайтын ыдыстардағы 2204.29 -- өзгелерi 2204.30 - өзге де сығылған жүзiм шырындары 22.05 Өсiмдiк немесе хош иiстi заттар қосылған вермуттар және табиғи жүзiм шараптары: 2205.10 - сыйымдылығы 2 литрден аспайтын ыдыстардағы 2205.90 - өзгелерi 22.06 2206.00 Ашытылған өзге де көбiктi сусындар (мысалы, сидр, перри, немесе алмұрт сидiрi, бал сусыны); ашыған сусындардан жасалған қоспалар және басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген ашыған сусындардан және алкогольсiз сусындардан жасалған қоспалар. 22.07 Құрамында кемiнде 80 к. % спирт бар денатураландырылған этил спиртi; денатураландырылған, кез келген концентрациядағы этил спиртi және өзге де спирттер: 2207.10 - құрамында кемiнде 80 к. % спирт бар денатураландырылған этил спиртi 2207.20 - денатураландырылған, кез келген концентрациядағы этил спиртi және өзге де спирт 22.08 Көлемдi 80 к. % кем спирт концентрациясы бар денатураландырылмаған этил спиртi; спирт тұнбалары, ликерлар және басқа да спирттiк iшiмдiктер: 2208.20 - жүзiм шарабын тазалау немесе жүзiмдi сығу нәтижесiнде алынған спирттiк тұнбалар 2208.30 - вискилер 2208.40 - ром және тафия 2208.50 - джин және аршалы тұнбалар 2208.60 - арақ 2208.70 - ликерлар 2208.90 - өзгелерi 22.09 2209.00 Сiрке қышқылынан алынған сiрке суы мен оны алмастырғыштар.
IV бөлім 23-топ 23.01/02
23-топ Тамақ өнеркәсiбiнiң қалдықтары мен тастандылары; малға арналған дайын жемшөп
Ескертулер: 1.- 23.09 тауар позициясына өсiмдiк қалдықтарынан, өсiмдiктiң қалдықтарынан және осындай өңдеудегi жанама өнiмдерден басқа, басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген, сондай дәрежеге дейiн өсiмдiк немесе жануарлар шикiзаттарын олар бастапқы материалдың негiзгi қасиеттерiн жоғалтқанға дейiнгi дәрежеде өңдеу нәтижесiнде алынған жануарларды азықтандыру үшiн пайдаланылатын өнiмдер енгiзiледi. Субпозицияға ескертулер: 2306.41 субпозициясындағы "эрук қышқылының төменгi мөлшерiн қамтитын рапсаның, немесе кользаның тұқымдары" терминi 12-топтың субпозициясына 1-қосымшада көрсетiлгендей эрук қышқылының төменгi мөлшерiн қамтитын рапсаның, немесе кользаның тұқымдарын бiлдiредi.
Тауар ҮЖ коды позициясы 23.01 Майда және iрi тартылған ұн және тамаққа пайдалану үшiн жарамайтын, еттен немесе iшек-қарын, өкпе-бауырлардан, балықтан немесе шаян тектестерден, ұлулардан немесе өзге де су омыртқасыздардан жасалған түйірлер; шұжықтар: 2301.10 - майда және iрi тартылған ұн және еттен немесе iшек-қарын, өкпе-бауырлардан жасалған түйiрлер; шұжықтар 2301.20 - майда және iрi тартылған ұн және балықтан немесе шаян тектестерден, ұлулардан немесе өзге де су омыртқасыздардан жасалатын түйiрлер 23.02 Түйiршiктелмеген немесе түйiршiктелген кебектер, жармалар, жарма ұндар және дақылдар дәндерiн немесе бұршақ дақылдарын елеуден, тартудан немесе басқа да тәсiлдермен өңдеуден қалған өзге де қалдықтар 2302.10 - жүгерiнiң 2302.20 - күріштің 2302.30 - бидайдың 2302.40 - өзге де дақылдардың 2302.50 - ноқат дақылдардың
ІV бөлiм 23-топ 23.03/08
Тауар ҮЖ коды позициясы 23.03 Крахмалды өңдеуден қалған қалдықтар және ұқсас қалдықтар, түйiршiктелмеген немесе түйiршiктелген қызылша жом, багасса, немесе қант қамысының жомы, және өзге де қант өңдеуден қалған қалдықтар, төп және сыра қайнатудан немесе арап-шарап қайнатудан қалған өзге де қалдықтар: 2303.20 - крахмал өңдеуден қалған қалдықтар және ұқсас қалдықтар 2303.20 - қызылша жомы, бaгacca, немесе қант қамысының жомы, және өзге де қант өңдеуден қалған қалдықтар 2303.30 - төп және сыра қайнатудан немесе арап-шарап қайнатудан қалған қалдықтар 23.04 2304.00 Күнжара және тартылмаған немесе тартылған, түйiршiктелмеген немесе түйiршiктелген қытай бұрыш майынан өңделiп алынған басқа да қатты қалдықтар. 23.05 2305.00 Күнжара және тартылмаған немесе тартылған, түйiршiктелген немесе түйiршiктелмеген жер жаңғақ майынан өңделiп алынған басқа да қатты қалдықтар. 23.06 Күнжара және тартылмаған немесе тартылған, түйiршiктелген немесе түйiршiктелмеген 23.04 немесе 23.05 тауар позициясындағы қалдықтардан басқа, өсiмдiк тоң майларынан немесе майларынан өңделiп алынған басқа да қатты қалдықтар: 2306.10 - мақта тұқымынан 2306.20 - зығыр тұқымынан 2306.30 - күнбағыс тұқымынан -- құрамында эрук қышқылы төмен рапс, немесе кольза тұқымынан 2306.49 -- өзгелерi 2306.50 - кокос жаңғағынан немесе копрдан 2306.60 - майлы пальма жаңғағының жемiссерiгiнен немесе өзегiнен 2306.70 - жүгері дәнінің ұрығынан 2306.90 - өзгелерi 23.07 2307.00 Шарап тұнбасы; шарап тасы. 23.08 2308.00 Түйiршiктелмеген немесе түйіршiктелген, малдарды азықтандыру үшiн пайдаланылатын, басқа жерде аталмаған немесе енгiзiлмеген өсiмдiктен алынатын өнiмдер және өсiмдiк қалдықтары, өсiмдiктiң қалдықтары және жанама өнiмдер.
ІV бөлім 23-топ 23.09
Тауар ҮЖ коды позициясы 23.09 Малдарды азықтандыру үшін пайдаланылатын өнімдер:
2309.10 - бөлшек сауда үшін оралып салынған иттерге немесе мысықтарға арналған азық 2309.90 - өзгелері
ІV бөлiм 24-топ 24.01/03
24-топ Темекi мен өнеркәсiптiк темекi алмастырғыштар
Ескертулер: 1. - Аталған топқа дәрiлiк темекiлер енгiзiлмейдi (30-топ).
Тауар ҮЖ коды позициясы 24.01 Темекi шикiзаты; темекi қалдықтары: 2401.10 - орта өзегiнен бөлiнбеген темекi 2401.20 - орта өзегiнен жартылай немесе толық бөлiнбеген темекi 2401.30 - темекi қалдықтары 24.02 Сигарлар, ұштары кесiлген сигарлар, сигарилдер (жұқа сигаралар) мен темекiден немесе оларды алмастырғыштардан жасалған сигареттер: 2402.10 - сигарлар, құрамында темекi бар, ұштары кесiлген сигарлар және сигарилдер 2402.20 - құрамында темекi бар сигареттер 2402.90 - өзгелерi 24.03 Басқа да өнеркәсiптiк жолмен жасалған темекi және өнеркәсiптiк темекi алмастырғыштары; "гомогендендiрiлген" немесе "қалпына келтiрiлген" темекi; темекiден алынған экстракттар және эссенциялар: 2403.10 - кез келген пропорцияда темекi алмастырғыштарын құрайтын немесе құрамайтын тартуға арналған темекi - өзгелерi: 2403.91 "гомогендендiрiлген" немесе "қалпына келтiрiлген" темекi 2403.99 -- өзгелерi
Қазақстан Республикасының 2004 жылғы 3 ақпандағы N 525 Заңы
Қазақстан Республикасы 1983 жылғы 14 маусымда Брюссельде жасалған Тауарларды сипаттау мен оларға код белгілеудің үйлестiрiлген жүйесi туралы халықаралық конвенцияға және Брюссельде 1986 жылғы 24 маусымда жасалған Тауарларды сипаттау мен оларға код белгілеудің үйлестірілген жүйесi туралы халықаралық конвенцияға түзетулер енгiзу туралы хаттамаға қосылсын.
Қазақстан Республикасының
Президенті
© 2012. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінің «Қазақстан Республикасының Заңнама және құқықтық ақпарат институты» ШЖҚ РМК
Конституция Заң Кодекс Норматив Жарлық Бұйрық Шешім Қаулы Адвокат Алматы Заңгер Қорғаушы Заң қызметі Құқық қорғау Құқықтық қөмек Заңгерлік кеңсе Азаматтық істері Қылмыстық істері Әкімшілік істері Арбитраж даулары Заңгерлік кеңес Заңгер Адвокаттық кеңсе Қазақстан Қорғаушы Заң компаниясы